hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Kekkonen yritettiin murhata 1957

 

 

 

 

 

 

Kertoo illan YLE MOT-ohjelma:

 

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288747261566.html

 

Nyt asiasta kirkuvat molempien iltapäivälehtien lööpit. Asia salattiin aikoinaan Kekkosen vaatimuksesta.

 

 

Urkki lienee tuhahtanut kuin Ranskan presidentti Charles DeGaulle aikoinaan ravistellessaan auton lasin sirpaleita sylistään epäonnistuneen murhayrityksen jälkeen: "Surkeita ampujia".

Ampujaa ei koskaan saatu selville. Selvittämättä jäi, oliko motiivi poliittinen, olihan Urkilla vastustajia liikaa itäänpäin kallellaan olevana. Kekkonen yritti sisäministerinä jo ennen sotia lopettaa Isänmaallista kansanliikettä, joten vihollisista ei ollut pulaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Hannu Tanskanen

Ehkä. Tekijä tuskin ilmoittautui tajutessaan mihin osui.

Hannu Tanskanen

Joo, ei taida nykypolvelle Urkki paljon sanoa, meille senioreille Kekkonen oli yhtä kuin presidentti neljännesvuosisadan, "Kekkoslovakia". Silloin presidentillä oli vielä valtaa mm. hajottaa hallitus, tekisi varmaan tänä päivänä näin "ramman ankan" kanssa. Presidentin riisuminen vallasta pelkäksi koristeeksi ei ehkä ollut järin viisas juttu, ei oltaisi tällaisessa umpikujatilanteessa. Toki se oli demokratian halventamista, kun Neukkula käytännössä valitsi meille Kekkosen uudelleen ilman vaaleja, mutta vastaavaa jämäkkyyttä toivoisi valtion päämieheltä nytkin, mutta eihän se valtuuksien puuttuessa enää ole mahdollistakaan, arvojohtaja korkeintaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Allekirjoitan edellisen kommentin Urhogradissa syntyneenä kansalaisena.
Jos olisin saanut äänestää v. 1968, pressan vaihto olisi jo silloin tullut mieleen. Vuonna 1974 ei taas saanut kukaan äänestää, joten Urkista ei päässyt millään eroon.
Urkilla oli siis sama ongelma kuin isälläänkin: "Kumpikaan ei osannut vetäytyä ajoissa."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lienevät vain Urkkia halunneet säikytellä?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kyllä UKK:n olisi voinut todeta samoin kuin DeGaulle, olihan hän ollut sisällissodan tuiskeessa, vaikka muut sodat olikin kotirintamalla.

Kuinkahan Suomen olisi käynyt jos ampuja olisi onnistunut? Ei pahemmin! Perhekohtainen tragedia oli ollut tietenkin valtaisa. Ja murhaajan ajojahti. Mutta kyllä presidentiksi olisi löytynyt tuolloin aivan yhtä kelvollinen henkilö. Vaikkapa Fagerholm. Kukaan ihminen, paitsi yksi ja Hänkin kuoli jo 2000 vuotta sitten, ei ole korvaamaton. Ei yksikään! Kekkosesta yritettiin sellaista tehdä, itsekin, mutta hyvin juohevasti kävi presidentin vaihto. Ei ollut maailmanloppu lähelläkään. Eikä puna-armeija syöksynyt tänne.
UKK:n pitkittyneet kaudet olivat siitä hyviä, että presidentiksi ei päässyt ainakaan "raitistunut" Karjalainen.

Hannu Tanskanen

Kyllä Urkki jo ennen presidentiksi tuloaankin oli aika slurkki, etsivän keskuspoliisin kuulustelija ja sisäministerinä lopetti Isänmaallisen rintaman, punakapinassa oli ampumassa punikkeja kuopan reunalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Mutta tyhmä hän ei ollut sillä hän oppi vaihtamaan nuo karkeat keinot tarpeentullen hienovaraisempiin pitäessään pystyssä suomalaisen taloudellisen eliitin valtaa. Ja oppihan hän siinä sivussa ottamaan myös oman osansa kakusta. Monet ei opi koko ikänään, ainakaan ensimmäistä.

Toimituksen poiminnat