hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Asteroidin torjunta

  • Asteroidin torjunta

 

 

Suuresti arvostamaani avaruustähtitieteilijä Esko Valtaojaa on haastateltu Maata uhkaavien asteroidien uhasta:

 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014081718579736_uu.shtml

 

Koska tuossa on tiettyjä epätäsmällisyyksiä, ne epäilemättä ovat haastattelijan aikaansaamia, sillä uskon Esko Valtaojan tietävän täsmälleen, haluan tässä täydentää aihetta, kirjoitin siitä useitakin juttuja Tekniikan Maailmaan aikoinaan. Esko usein antoi asiantuntija-apua artikkeleihini kun lukijat kyselivät vaikeita. Hupaisaa oli kun kerran keskustelimme lehtien maksamista kirjoituspalkkioista ja Esko tuhahti "Mitä sinä itket, Tiede maksaa minulle vähemmän kuin TM sinulle". Hesarin tiedetoimituksen päällikkö Timo Paukku kritisoidessani HS:n palkkioita puolestaan väitti TM:n palkkiot kuullessaan, että olin "Suomen parhaiten palkattu tiedekirjoittaja". Mene tiedä?

 

No, mutta itse asiaan. Esko toimittajan mukaan sanoo, että uhkaava asteroidi voidaan suistaa radaltaan "tönäisemällä sitä sivulle" useita vuosia ennen laskettua törmäystä. Tämä todella on asiantuntijoiden paras ehdotus, mutta "tönäisy" kaipaa hieman tarkennusta. Tämä vaikkapa asteroidin pinnalle sijoitetun ioniraketin pusku tapahtuu joko kiihdyttämällä sitä menosuuntaan tai jarruttamalla, jolloin radanmuutos vuosien kuluessa kasvaa. Esimerkiksi on otettu eräs noin 600 m halkaisijainen asteroidi, jonka täysosuma Maahan voitaisiin estää vain muutaman kymmenen Newtonin, muutaman "vanhan" kilopondin jatkuvasti vaikuttavalla voimalla jos se aloitettaisiin kymmenen vuotta ennen törmäystä. Tuo kuulostaa uskomattomalta, mutta silloin tämän miljardi tonnia painavan kappaleen rata joko laajenee tai supistuu noin 6000 km Maan kohdalla ja koska tuon puolet Maan halkaisijasta se riittää, kokkare menee hipoen ohi.

 

Asiassa on edelleen muutama mutka matkassa. Asteroidit nimittäin yleensä tapaavat pyöriä jonkun akselinsa ympäri ja silloin puskuraketti osoittaisi vain sattumalta oikeaan suuntaan. Pyörimisen pysäyttämisyritys paitsi että se vaatisi tavattomia energiamääriä, voisi vuorovesivoimien johdosta hajoittaa hauraan asteroidin ja yhden ongelman sijaan meillä olisi useita. Paras keino olisi saada asteroidin pyörimisakseli kulkusuunnan suuntaiseksi, sekin lähes mahdoton tehtävä.  Itse ehdotinkin NASA:lle, että käytetään asteroidin kiertoradalle sijoitettuja lasereita, joiden purskeilla muodostetaan asteroidin pinnalle paikallinen "rakettimoottori" höyrystyneen materian syöksyessä ulospäin, näin voitaisiin ohjelmoida "potku" aina oikeaan aikaan. En ole saanut NASA:lta vastausta ehdotukseeni toistaiseksi.

 

Eräs ongelma asteroidin radan ennustamisessa pitkällä aikavälillä on myös siinä, että sen rataa saattaa muuttaa mm. nk. Jarkovski-ilmiö (Yarkowski tutkijansa mukaan), auringon säteilypaine erilaisen absorption omaaville pinnoille voi antaa potkua. Tätä varten on mm. Kuuastronautti Russell Schweickart ehdottanut asteroidin aseman joka hetki kertovan anturin asentamista sen pinnalle.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Hannu Tanskanen

Tässä eräs noista TM:n jutuistani, en tiedä saatteko auki tämän imageschackiin tallennetun pdf:n, minä en enää saa iPad´illani?

http://img843.imageshack.us/img843/1060/apophiskom...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rukoilemalla ne asteroidit parhaiten torjutaan. Tuki Israelille ja seksin ostokielto näin aluksi, niin lakkaavat kivet putoamasta päähän taivaasta. Ai niin, ja vielä se tasa-arvoinen aviliitto......

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hmmm, viittaat ilmeisesti asteroidiin 1950 DA, joka uhkaa 1/4000 osan todennäköisyydellä osua Tellukseen vuonna 2880?

Ok, 866 vuoden kuluttua hallitaan jo asteroidien torjunta 10-0. Ja silloin asutaankin jo noin sadalla planeetalla, joten ratkaisu on löydetty ihan satavarmaan. Ps. Ei näy pdf tietokoneellakaan.

Hannu Tanskanen

En mihinkään nimenomaiseen, tämä kokkare on tuon tutkimusryhmän ehdotettu koealusta, sillä on vain numero, en muista sitä nyt ja en saa enää juttujeni pdf:a auki imageschackista, pitänee etsiä paperilehti arkistoistaan.

Seppo Hildén

Hyvin avautu mun koneellani ainakin pdf, ja toteaisin saman minkä olit jo tuossa vuonna 2008 kirjoittamassasi jutussa tuonut esiin, että suurin ongelma ei ole muuttaa lähestyvän asteroidin rataa, vaan se, että emme kerkiä havaitsemaan niitä kaikkia tarpeeksi ajoissa.

Hannu Tanskanen

Tämä on mielenkiintoinen tieto. Oletin syylliseksi Imageschackia, mutta kai se sitten on Applen sensuurissa. Aiemmin osa avautui heti, jotkut vasta seuraavana päivänä, nyt ei yksikään enää.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Asteroid 1999 RQ36, sen pinnalla näyttää olevan outo, muusta pinnasta poikkeava pyramidinmuotoinen hmm jokin.

https://www.youtube.com/watch?v=2a6ybTRc6eY

Ehkä tuo on NASA:n jotain juonia vaan?

Hannu Tanskanen

Näitä "hahmotuksia" on, Schiaparellin Marsin kanavat ja "Jeesuksen kasvot" jne.

Risto Koivula

Yksi suuri asteroidi on kaikin puolin pahempi kuin monta pientä, joita osa lisäksi menee ohi ja pienemmät palavat ilmakehässä kokonaan, jysähtämättä. Eli ydinlatauksilla sellainen pitäisi pätkiä pienemmiksi. Jopa puolessa vuodessakin luulisi jotakin saavan aikaan, kun sitä ammonaalia on...

Hannu Tanskanen

Ongelmana on, ettei noiden hajoamisessa syntyvien uusien kappaleiden ratoja voida mitenkään ennustaa ja osa saattaa olla silti tuhoisan suuria. Jos aikaa on liian vähän, on se tietenkin ainoa mahdollisuus.

Hannu Tanskanen

Eräs lukijani facebook-sivullani, jonne jutun linkin lanseerasin, muistutti mieleeni erään ehdotetun metodin asteroidin radan muuttamiseen, nk. painopisteen siirto liekasatelliitilla (tether). Siis sidotaan asteroidiin vastapaino pitkällä liealla, tuhansia kilometrejä, sen pyörimistasolle ja systeemin painopiste muttuu muuttaen asterodin rataa. Samaan perustuu avaruushissi ja elinikänsä päähän tulleiden satelliittien tuhoamisen aiheuttava "Terminal tether". Köysi voisi olla hiilinanokuitua, joka riittäisi avaruushissiinkin. Terminaalia on NASA kokeillutkin jo 1970-luvulta lähiten.

Toimituksen poiminnat