hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Varo pilvipalveluja!

  • Varo pilvipalveluja!

 

Pilvipalvelujen vaaroista varoitti jo Applen kakkosmies Steve Wozniak.

 

Varsin konkreettisesti tuon koen nyt, kun aikoinaan tallensin kymmenet TM:n artikkeleitteni pdf:t "Imageschack"-pilveen.

 

Muutaman vuoden jälkeen ilmaiseksi mainostettu palvelu alkoi vaatia maksua ja kun en maksanut, alkoi artikkeleitteni nosto sieltä vaikeutua, nyt en enää saa yhtäkään esiin.

 

Vastaava oli eräs ranskalainen blogin nettilaskuri, jota käytin monta vuotta ja jonka myös vakuutettiin perusmuodossaan olevan aina ilmainen. Se lajitteli lukijat maittain ja niitä kertyi ilmastoblogiini neljännesmiljoonan verran seitsemässä vuodessa. Sitten tuli maksupyyntö ja kun en reagoinut, koko tilasto hävisi.

 

Ei koskaan enää pilveen tai vieraalle palvelimelle, ne alkavat kiristää siinä vaiheessa kun tietosi ovat korvaamattomia. Oma kovalevy voi pamahtaa, mutta kopiointi sekä CD:lle että tikulle riittänee?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Matias Härkönen

Aina kun kuulen sanan ilmainen, niin tiedän että se ei kauaa kestä.

Halvimmillaan oman palvelintilan saa n. 50€/vuosi luotettavalta ja vakavaraiselta yhtiöltä, joka ottaa varmuuskopiot 3-4/krt päivässä. Tämä riittänee useimmille. Ja tietysti jos haluaa käyttää pilvipalveluita, niin tunnetut kuten dropbox lienee sellaisia, jotka pysyy ainakin pystyssä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Dropbox tyyppinen ratkaisu, jossa tiedot on replikoitu pilveen ja kaikkiin omiin koneisiin viehättää minua. Levy on niin halpaa nykyisin, ettei se ole este kotona säilyttämiseen. Koti vaan ei ole välttämättä se turvallisin paikka tiedostoille.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Pilvipalveluihin voi laittaa sellaisia tiedostoja, jotka ovat tallessa myös muualla ja joita haluaa jakaa kaikkien maailman ihmisten kanssa. Kaikki minkä laittaa nettiin on julkista koska mikään salaus tai suojaus ei ole täysin luotettava. Sitä hyvin harva tajuaa vielä.

Jos käyttää useita laitteita, pilvipalvelusta on iloa kun samat tiedot saa käyttöön kaikilla helposti. Pilvipalveluista ei ole juuri mitään hyötyä varmuuskopioinnissa nykyisellään. Ubuntu one oli suhteellisen hyvä varmuuskopioinnissa mutta se suljettiin. Nykyisellään käytän F-securen ilmaisversiota younitedista koska se lienee sieltä tietoturvallisimmasta päästä. Google drive on tullut puoliväkisin käyttöön.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"mikään salaus tai suojaus ei ole täysin luotettava"

Datan voi salata ennen pilveen lähettämistä jos tosiaan haluaa olla varma, kyllä kai tällainen salaus on luotettava (nykyisellä tiedolla)?

Alexius Manfelt

Hannu hyvä, minä perusteellisesti kiroan kaiken pilvipalvelun. Lumia lähettää kaikki ottamani kovat johonkin pilveen. Ja arvata saattaa, että n ikitä on todella hankala saada alas omalle koneelle, jonne ne oikeasti kuuluvat. Tarvitsin ihan asiantuntijan apua saadakseni omat kuvani.

Niin ja tämä Word 2013, jolla tekstitän, kysyy aina tallennettaessa, että pilveenkö vai koneelle. Onneksi tuo koneelle mahdollisuus on vielä olemasas, vaan kuinka kauan?

Olen kait allerginen noille hemmetin pilville?

Olavi Mansikka

pilvee pilvee pilvee laulo jo juicekin aikoinaan. Ja totesi ettei sitä ole... Onhan noita tarjouttu. helppo sanoa kiitos ei.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuinkahan kauan CD säilyy tallennusformaattina. Minulla on erinäisiä tiedostoja tallenettuna vain levykkeillä. Jotain jopa lerpuilla.

Hannu Tanskanen

Ilmeisen kauan, onhan tiedot siellä optisena, laserin polttamina kuoppina, ei sähköisinä, jos vain levy ei joudu alttiiksi liian suurille lämpötilan muutoksille, pölykin saattanee huonontaa (?).

Myös muistitikut ja kortit, vaikka tallennus sähkömagneettinen, ovat hyvin kestäviä, Petteri Järvinen kerran niitä testasikin useiden vuosien ajan. Lerppujen tiedot siirtäisin kiireesti vaikkapa muistitikuille.

Aivan maallikkona alalla pitäisin suurempana uhkana käyttöjärjestelmien muuttumista muutaman vuoden välein, jos tietojen päivitys uudelle systeemille unohtuu, voi olla ettei vuosikymmenien päästä enää kukaan hallitse vanhaa käyttistä.

Mutta kaikenkaikkiaan, kivitaulut ja pyramidit säilyvät kymmeniä tuhansia vuosia, pergamentti ja paperi oikein säilytettynä tuhansia vuosia, mutta meidän kertakäyttökulttuurimme kaikki merkit häviävät vain vuosisadassa, mitään ei jää jälkipolville meistä. No, muutama jalanjälki ja romua Kuussa ja hyvin korkealla kiertävät satelliitit ja luotaimet ... ja ydinvoimaloiden jäte ...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voihan ne säilyä, mutta harvalla on välineet jolla niitä voi käyttää.
Siinä on sitten jälkipolville ihmettelemistä kun kaivelevat kaatopaikojemme: mitä kummaa uskonto kun noin paljon kaikkea tavaraa piti uhrata.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #11

Lähdet siitä, että tulevaisuuden maailma on taantunut luolakaudelle?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Mahdollisesti ihmiset joutuvat elämään maan alla luolissa.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #14

Mainitsit itse ydinvoimaloiden jäte. Lisäksi niitä on saattanut poksahtaa.
Ja tälläkin hetkellä joillakin on sormi liipasimella, että pääsisi vähän ydinkärkiohjuksia kokoilemaan.
Muitakin ilmansaasteita riittää.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #15

Nooh, luonto ja ihminen korjaa tuollaiset nopeasti. Isojen maailmansotien jäljeltäkin rakentuu entistä ehompi kaupunki ja maa ja ihmiset nopeasti täyttävät muutaman kymmenen miljoonan menehtyneen ihmisen vajauksen. Nämä elokuvien ja kirjojen nihilistiset tulevaisuuden dystopiat voi jättää omaan arvoonsa. Toki paikallisesti voi jämähtää, kuten P-Korea toteutuneena Orwellaniana, harppisaksakin oli lähellä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Tässä nyt ollaan pitemmällä kuin Orwellin kuvitelmissa kun yksityispostikin luetaaan ja houkutellaan suostumaan jatkuvaan paikantamiseen "eikö olisi kiva kun kaverit ain tietäisivät missä olet?" Ei todellakaan.
Tsernybolinkin tehdään jo turistimatkoja, mutta oleskeluaika alueella on rajallista.
Tietänet minua paremmin kuinka monta tuhatta vuotta ydinjätteen puoliintumisaika on.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #17

Ja hupaisinta tai huolestuttavinta asiassa on, että ihmiset itse suostuvat tähän hankkimalla täydellisen seurantalaitteen, älypuhelimen. Kun siinä (lähinnä nyt Androitit) hyväksyy Googlen seurannan,se tietää aina missä olet ja piirtää halutessasi kartan reitistäsi.

Tsernobyl oli lähes tahallinen tapaus, mittailin itsekin takapihallamme kymmenen kertaa normaalia suurempia säteilymääriä tuolloin, ne tosin eivät vaarallisia olleet. Kaikki suomalaiset saivat keskimäärin yhtä röntgenkuvausta vastaavan ylimääräisen säteilyannoksen. Tuohon aikaan työskentelin ydinlaskeuman saasteisotooppien tutkimuksessa Suomen Akatemian apurahalla, neljän tutkijan ryhmässä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Minä liftasin pahimmassa saastelaskeutumasaatessa ja olen vieläkin hengissä, mutta se ei todista tulevaisuuden turvallisuudesta yhtikäs mitään.

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #19

No meillä ei onneksi satanut juuri silloin kun pahin laskeumapilvi ylitti maan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20
Jouni Nordman

Onneksi itse kirjoitan vain paperille tai ainakin tulosta ne paperille. Sillä silloin saan pidettyä ne juuri luonnollisen epäjärjestyksen omaisensa arkistointi mallissa, josta selkoa ottaa fani sen arkiston laatia.

Hannu Tanskanen

Minulla on hävinnyt satoja, ellei tuhansia kuvia PC:n kovalevyn hajoamisissa. Nyt kun ainoa kone on iPad, en pysty tulostamaan kuin Soneran ja Finnairin tiedostoja langattomasti Epson printterilläni, joten paperikopiotakaan en saa, onneksi sentään sähköisen lentolipun kopion vielä. Lentolipun tietenkin saa Lumiaan tuollaisena kahden dimension viivakoodina ja se toimiikin, viimeksi Finskillä New Yorkiin mennessä testasin. Mutta sekin vaati wlan-yhteyden ja jos känny simahtaa, olen ihmeessä, kyllä paperi on pistämätön, toisaalta onhan lentokenttien automaatit boarding-passin tulostukseen, joskus toimivat, joskus eivät.

Toimituksen poiminnat