hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Ebola jo Euroopassa?

  • Ebola jo Euroopassa?

 

Näin kertoo uutinen Espanjasta:

 

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288726311264.html

 

Ebola on painajaismainen virus, kuolleisuus 60-90% eikä mitään rokotetta tai parannuskeinoa. Onneksi se leviää vain kosketustartunnalla ruumiin eritteistä, jos se mutatoituisi ja kehittäisi ilmassa flunssan tavoin leviävän muodon, olisi meillä Euroopassakin edessä uusi keskiaika kauhuineen. Onneksi kehittyneissä yhteiskunnissa potilaat ja ryhmät joissa tauti leviää, voidaan tehokkasti eristää, mutta toisaalta kansainvälinen lentoliikenne levittää taudin nopeasti ja kun itämisaika on kahdesta vuorokaudesta ylöspäin, ei maahantulijan Ebolaa voida havaita, voidaan vain rajoittaa maahantuloa maista joissa sitä esiintyy.

Vaikkei paniikkiin olekaan syytä, on Espanjan tapaus erittäin huolestuttava, tähän asti Ebolaa on tavattu vain syvällä Länsi-Afrikassa.

 

Aikoinaan kirjoitin hesarin tiedepalstan pääjutun bioaseista, ikävä kyllä tässä tekstiversiossa eivät näy hienot kuvat, taulukot ja graafit:

 

http://bioase.blogspot.fi/2011/10/bioaseen-paljastaminen-on-tyolasta.html

 

Kemiran Espoon tutkimuskeskuksessa toimin kahdeksasta vuodestani kuusi biologian ja mikrobiologian jaostoilla, jossa tutkimme ja kasvatimme monenlaisia "pöpöjä". Kerran olimme varsin huolettomasti käsitelleet pitkään Bacillus Thuringiensin kantoja yhteistyössä Helsingin yliopiston projektin kanssa, kunnes huomasimme kirjallisuudesta, että se voi tietyissä oloissa mutatoitua  anthraxiksi eli pernaruttobakteeriksi ja turvatoimet mitoitettiin uudelleen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Ei mithän parannuskeinoa, ko sen kehittäminen ei ois ollu taloudellisesti järkevää, ko non niin köyhiä maita. Mutta nyt WHOn porukat on hoksahneet epidemiaksi nimityksen ja rokotebisneksen ja kohta on konsteja THLien maksettavaksi ja lääketeollisuus sai kannattavan projektin.

Hannu Tanskanen

No, saanemme kiittää paljon haukuttua lääketeollisuutta, jos parannuskeino/rokote kehitetään, onhan ebola tosi pelottava, elimistö nesteytyy, hukkuu omaan vereensä, kuten Hanta-virustartunnoissakin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Katselin niitä kuolleisuustilastoja männä päivinä ja näyttäisi siltä, että erot on aika suuri maittain ja mitä enemmän sairastuneita, sitä pienempi kuolleisuusprosentti.

Esim. oliko se nyt Guineassa, että 14 sairastunutta ja 13 kuollutta. Aika ikävä selviytymisprosentti?

Sitten oli jossain, missä niitä sairastuneita oli yli tuhat. Kuolleita vähän päälle 300.

Niitähän taitaa olla erilaisia niitä viruksia, mutta jos huomioi sen, että olosuhteilla saattaa olla vaikutusta kuolleisuuteen - kuten oli sikaflunssankin kohdalla - en usko että noita prosentteja vai pitää älyttömän tarkkoina maailmanlaajuista epidemiaa pohtiessa. Eli prosentit voivat olla isompia tai pienempiä, luultavasti pienempiä ainakin länsimaissa.

http://cdn1.vox-cdn.com/assets/4672881/Ebola_virus...

Hannu Tanskanen

Kyllä, onhan olosuhteilla aivan eri merkitys syvällä Afrikassa ja Euroopassa.

Janne Hilden

Ei hätää, hoitokeino on jo keksitty. Tämä kristitty pappi lähetti Sierra Leoneen 4000 pulloa vihkivettä ebolaan sairastuneille:

http://www.vocativ.com/world/nigeria-world/ebola-o...

Käyttäjän JukkaKaijala kuva
Jukka Kaijala

Huhhuh. Siis voidaan huokaista helpotuksesta. Eipäs hoksanneet aikaisemmin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Aika leukavia viittaamasi Iltis latelee:

….muita sellaisia oireita, jotka _voivat_ viitata Ebola-virukseen.

…. Alicantessa on havaittu ensimmäinen _epäilty_ Ebola-tapaus.

…. Potilas, jolla virusta _epäillään_ ….

….Aiemmin 75-vuotias espanjalainen pappi kuoli Ebolaan madridilaisessa sairaalassa. Hänen sairautensa oli todettu Liberiassa, josta hänet oli kuljetettu Espanjaan hoitoon.
----

Tämä pappi on kuollut jo monena päivänä lehtien palsoilla

Hannu Tanskanen

No, iltapäivälehti ...

Joskus niissä on kuitenkin asian juurtakin.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Kirjoittelen tässä muutamia ajatuksia aiheesta ilman minkäänlaista asiantuntemusta, joten suurin piirtein jokainen seikka kommentissa saattaa olla virheellinen.

Ebolan leviäminen perustuu todennäköisyyksiin, jotka muodostuvat ympäristössä vallitsevista terveistä ihmisistä, sairastuneiden lukumäärästä ja olosuhteista, jotka pitävät sisällään kaikkia niitä mahdollisia sääntöjä, jotka rajoittavat ihmisten kontakteja. Olosuhteisiin tehdyt päätökset voivat vaikuttaa ja ympäristöt ovat erilaisia eri puolella maailmaa.

Olosuhteita tarkastellessa on myös tärkeää huomata spatiaalinen ulottuvuus tai siis etäisyydet, tauti ei voi levitä ilman melko lähikontaktia. Tosin luulisi että esimerkiksi hyttyset levittäisivät sairautta, sillä ovat suoraan yhteydessä sairastuneiden kanssa, mutta niilläkin on hyvin rajallinen toimintasäde.

Tarkemmin sanottuna sairauden jakautumisesta pienempiin klustereihin voisi myös muodostaa jonkinlaisen lukeman. Esimerkiksi jos yhdessä kylässä yhdessä rakennuksessa on 100 sairastapausta, niin sen sairauden jakautuminen on huomattavasti alhaisempi kuin jos kahdessa kylässä olisi 15 rakennuksessa 100 sairastapausta. Helpoiten tämä jakautumisen ulottuvuus käy ilmi tarkastellessa karttaa, jossa tutkitaan maantieteellisten alueiden perusteella tehtyä suurta jakoa. Olennaista on silti havaita että ihmisten kontaktia keskenään rajoittaa sosiaalisten verkostojen rakenne, esim. tuloluokkaan perustuva segregaatio tai elintavat ja näiden kautta tapahtuva hienojakoisuus on merkittävää, vaikka sitä ei ehkä käsitellä asian yhteydessä.

Olennainen pointti on että mitä suurempi on jakautumisen aste sitä suurempi on tartuntanopeus.

Tätä havainnollistaa hyvin se että vaatii sitä enemmän resursseja estää sairauden leviäminen, mitä laajemmalle se on levinnyt.

*Lisäys: Sosiaalisten verkostojen ja muut jakautumisen hienojakoisuuteen liittyvät tekijät, ja niiden muodostamat rajoitukset, varmaankin muutaman tartuntasyklin jälkeen menettävät suuren osan vaikutuksestaan, vaikka alkutilanteen ja sattuman aiheuttamat painotukset tai korrelaatiot tiettyjen tekijöiden välillä saattavat näkyäkkin. Pointtina on että epidemioissa tartuntanopeus on alkutilanteessa tietynlainen, mutta muutamien iteraatioiden jälkeen tartuntanopeus saapuu tietynlaiselle suuremmalle asteelle.*

Tarkastelin wikipediasta, WHO:n nettisivuilta ja muilta sivuilta löytyviä tietoja tartuntojen lukumäärästä, ja länsi-afrikan olosuhteissa leviämisnopeus vaikuttaisi olevan keskiarvolta ~1,34% päivässä. Näin täsmällisen luvun ilmoittamisessa ei tosin ole mitään järkeä, kun tapa jolla asiaa selvitin ei ollut täsmällisesti oikea. Tilastomatematiikkaa en ole opiskellut lainkaan, joten en nyt tiedä miten hyvin osasin ottaa erilaisia asioita huomioon. Ainakaan sitä en huomoinut, että tautia tavataan useilla eri alueilla, ja niissä leviämisnopeudessa on ollut eroja. Summasin yhteen lukuja ja muodostin jonkinmoisen käppyrän tartuntamääristä, mutta tämä ei ole kyllä millään muotoa täsmällinen:

http://oi62.tinypic.com/29c403t.jpg
Kuvasta puuttuu aikaväli 25.3 - 4.8

Jouluaattoon 2014 mennessä tartuntoja olisi tämän perusteella ~10.500
Pääsiäiseen 2015 mennessä tartuntoja olisi ~48.000
Vuoden päästä (eli 17.8.2015) tartuntoja olisi jo ~300.000
Jouluaattona 2015 tartuntoja olisi jo 1.7 miljoonaa

Nykyisellä melko pienellä tartuntojen määrällä kuitenkin aika tiheällä taajuudella ilmestyy näitä uusia tapauksia, ja tuon taajuus perustuu todennäköisyyksiin, joten taudin leviämistodennäköisyys eurooppaan ja muualle maailmaan kasvaa melkeimpä suoraan suhteessa sairastuneiden lukumäärään. Mutta tietysti kun asiaa seurataan niin se vaikuttaa ratkaisuihin joita tehdään, eli esimerkiksi lentoliikenteen lakkauttaminen länsi-afrikkaan tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Samalla tavalla ihmiset vapaaehtoisesti reagoivat ja valitsevat muita matkakohteita.

Oletettavasti mitä aiemmin sairauden leviäminen pyritään pysäyttämään sitä helpompaa se on.

Hannu Tanskanen

Kyllä varmaan nyky-yhteiskunnassa pystytään taudin kulku katkaisemaan aivan toisella tavalla kuin ennenvanhaan tai nykyisikin afrikkalaisessa kyläyhteisössä. Huolestuttavaa on, että hoitaneita lääkäreitäkin on menehtynyt, bakteereilta/viruksilta suojautumisessa on oltava todella tarkkana, pienikin huolimattomuus/huomaamattomuus voi olla kuolemaksi.

Käyttäjän HenriKarjalainen kuva
Henri Karjalainen

Näin varmaan onkin, mutta se voi tulla kalliiksi. Yritinkin tuoda esille noita olosuhteiden merkityksiä siitä näkökulmasta, että niihin voidaan vaikuttaa, vaikka länsimaiden erilainen kyky tähän jäikin mainitsematta.

Länsi-Afrikassa asuu 20 miljoonaa ihmistä niissä valtioissa, joissa sairautta on havaittu, ja Nigeriassa 170 miljoonaa. toivottavasti sairauden eteneminen saadaan pysäytettyä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

1980-luvulla Ebola esiintyi ensimmäisen kerran maailman tiedotusvälineissä. Jo silloin Neuvostoliitto kertoi maailmalle totuuden. Tuo virus kehitettiin USA:n laboratorioissa ja tarkoituksellisesti päästettiin irti Afrikassa.

Hannu Tanskanen

Just joo. Neukkula kertoi paljon muitakin "totuuksia" ;-)

Hannu Tanskanen

Meillähän ollaan aina viisaampia, kunnes ...

Tuohan on järkyttävä uutinen!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Joo, Berliinissä 600 ihmistä karanteenissa työvoimatoimiston sisällä.

"Tänään kantautui huolestuttava uutinen Berliinistä, kun paikallislehti uutisoi 30-vuotiaasta saksalaisnaisesta, jonka epäillään saaneen Ebola-tartunnan.

Berliner Morgenpost –lehden verkkoversion mukaan Ebola-epäily tuli esiin työnvälitystoimistossa Prenzlauer Berglin alueella, kun nainen oli yhtäkkiä saanut vakavan verenkiertohäiriön ja pyörtynyt.

Nainen eristettiin ensin ambulanssiin, jonka jälkeen hänet vietiin poliisisaattueessa tutkimuksiin paikalliselle infektio-osastolle Berliinin Virschow-sairaalaan.

Tällä hetkellä lähes kuusisataa, Pankowin työvoimatoimistossa asioinutta ihmistä ovat edelleen karanteenissa rakennuksen sisällä. Mahdollista Ebola-tartuntaa ei voida todeta ilman verikoetta.

Naisen kerrotaan olevan kotoisin Länsi-Afrikasta, ja matkustaneen taannoin kotiseudulleen.

Berliner Zeitung- lehti kertoo naisen myöntäneen olleen läheisessä kontaktissa tautia kantavien, kuolevaisten omaistensa kanssa.

Virschowin sairaala ilmoittaa eristäneensä ja valmistelleensa 20 petiä, joissa voidaan tarvittaessa hoitaa muita mahdollisia tartuntatapauksia."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/174099-berli...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Berliinissä ilmeisesti kyse oli vain säikähdyksestä. Mutta miten käynee Suomen, kun nyt otetaan satoja opiskelijoita niistä maista, joissa ebolaa esiintyy? Koulujen on pakko haalia ulkomaisia opiskelijoita, koska muuten opettajat jäävät työttömiksi. Täytyy saada kiintiöt täyteen.

Hannu Tanskanen

Huolestuttavalta kuulostaa, 700 opiskelijaa Nigeriasta ...

Petri Nahkala

Tuo on kyllä järkyttävää kun ei välitetä...
Kyllä hälyytyskellot pitäis jo päätösvaltaisilla henkilöillä soida ja lujaa.
Lääkkeisiin ja parantavaan hoitoon ei kannata luottaa tässävaiheessa
Vaan kaikenlainen kulkeminen ja matkustelu pitäisi nyt lopettaa tuonne alueelle. Ja jos hoitajia täältä menee sinne niin on sitten siellä.
Yritän nyt vain tässä viitata ihmisten tyhmyyteen ja välinpitämättömyyteen
Tautia kohtaan. Hohhoijaa.. Tulee se ebola tänne kun se haetaan tänne.

Toimituksen poiminnat