hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Uskomusenergiat vastatuulessa

  • Uskomusenergiat vastatuulessa

 

 

"Uskomusenergioitten" vuosikymmenet ovat tulleet erittäin kalliiksi veronmaksajille ja nyt totuus alkaa pikkuhiljaa paljastua tästä "maailman toiseksi suurimmasta huijauksesta". Numero uno tietenkin on uususkonto "ilmastonmuutos", jonka suoraa seurausta uskomusenergiat ovat. Tarkastellaanpa niitä lähemmin:

 

1.  Biopolttoaineet

Bioalkoholin surullinen tarina alkoi oikeastaan jo ennen kuin vihreät siihen tarttuivat. Yhdysvaltain Keski-Lännen suuret ja mahtavat maissinviljelijät olivat vuosikymmeniä kärsineet ylituotanto-ongelmista, vaikka maissista jenkeissä tehdään uskomaton määrä tuotteita. Viljelijöillä oli vaikutusvaltaisia lobbaajia edustajainhuoneessa ja joku keksi loistoidean maissin tislaamisesta alkoholiksi ja moottoripolttoaineeksi. Nyt USA:ssa tämä kymmenprosenttinen "gasoholi" on ollut käytössä jo 1970-luvulta, sen käyttöönottoa vauhditti tietenkin ensimäinen öljykriisi. On kaupunkeja, joiden keskustaan ei saa ajaa, jos auto ei käy gasoholilla ja EPA puuhaa 15% seosta.

Yhdysvalloissa väitetään, että maissista saatu energia peittää tuotantokustannukset ja jotkut tutkimukset näyttäisivät tukevan tätä, mutta tuohon ei koskaan voi uskoa, kun kysymyksessä on poliittisesti näin arka asia. Joka tapauksessa lopputulos olisi silloinkin plus miinus nolla, yleinen tuloshan on, että bioalkoholi on nk. negatiivinen polttoaine, sen tuotanto vie enemmän energiaa ja siten fossiilisia polttoaineita kuin se tuottaa ottomoottorissa poltettaessa, Brasilian vahvasti tuetun sokeriruokoetanolin kohdalla mainitaan 37% suuremmat tuotannon energiakustannukset.

Suomen kaltaisessa maassa laajamittainen bioalkoholiin siirtyminen moottoripolttoaineena olisi sulaa hulluutta, se edellyttäisi viljelypinta-alan kolminkertaistamista ja olisi pois ruoan tuoannosta. Jopa vihreät ovat tässä tulleet järkiinsä ja vastustavat biopolttoaineita, suuri profeettansa Al Gore etunenässä.

 

Täällä aikaisempaa keskustelua:   

http://hannutanskanen22600.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167843-etanolibensa-...

2.  Tuulivoima

 

Tuulivoimasta on tälläkin foorumilla puhuttu niin paljon, ettei ole syytä mennä "syntyihin syviin", todetaan vain sen olevan vielä enemmän "auringonlaskun alan" kuin itse aurinkovoiman. Toimii vain niin kauan kuin huimat tukiaiset, meillä 200 miljoonaa euroa vuodessa pois veronmaksajien pussista  ja taattu syöttötariffi tekevät siitä rahantekokoneen. Tuulivoiman ihailijan kannattaisi mennä katsomaan Losista viitostietä Friscoon tultaessa kukkuloiden kymmentuhatpäistä tuulimyllyjen armeijaa, maailman suurinta tuulipuistoa, jossa Tyynen Valtameren alituiseen puhaltamissa tuulissa vain muuta mylly pyörii ja huolimatta mahtavista tukiaisista "governaattorin" valtakaudella alle prosentti energiasta tulee "uusiutuvista" mukaan lukien biopolttoaineet ja ennen rikkain osavaltio on nyt konkurssissa kokeilun jäljiltä.

 

3.  Aurinkovoimaan katsovat sen kannattajat kuin "päivään nousevaan" ja siiinähän sen suurin puute onkin, hyödyllistä energiaa saadaan tavattoman kovalla hinnalla tropiikissakin vain kolme tuntia puolen päivän molemmin puolin. Mitään käytännöllistä keinoa energian varastointiin merkittävässä mitassa ei ole. Yhdysvalloissa Obaman hallinto rahoitti miljardilla taalalla jättimäistä aurinkoenergiayhtiö "Solyndraa" ja vuodessa se oli konkurssissa ja lasku veronmaksajien piikissä. Vihreät ehtivät tässäkin kannattamassaan projetissa tehdä omaa myyräntyötänsä ja väittivät Nevadassa olevan voimalan peilien häiritsevä kilpikonnien parittelua. Kun aikoinaan väittelin ilmatieteen laitoksen kanssa Sanoman maakuntalehtien palstoilla, sieltä hehkutettiin Saharaan rakennettavalla jättimäisellä aurinkovoimalla, joka tuottaisi peräti 15% EU:n energiasta. Nyttemmin sanottu saksalainen yhtiö on, viisasta kyllä, luopunut projektista. Suomen energia-asiantuntijat Aalto-yliopistosta antoivat taannoin hesarin palstoilla murskalausunnon Saksan paljolti aurinkoenergiaan perustuvista suunnitelmista:

 

http://s28.postimg.org/t25vlklct/image.jpg

 

Täällä aiempaa keskustelua aiheesta:

 

http://hannutanskanen22600.puheenvuoro.uusisuomi.fi/167988-aurinkovoima-...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos katsot Tanskanen ympärillesi, niin elämme varsin metsäisessä maassa. Biopolttoaineen raaka-aineeksi ei tarvitse ottaa viljelyskasveja. Siihen voi periaatteessa ottaa kaikki hiiltä ja vetyä sisältävän orgaanisen jätteen. En pitäisi edes turvetta poissuljettuna, koska sille käy sama teknologia kuin vaikka puulle. Peltoviljelysalan voimakasta lisäämistä nestepolttoaineiden tuotantoon Suomessa ei liene ole edes kovin vakavasti harkittu. Jos sinulla jotain uutislinkkejä tällaisista aikomuksista on, niin olen kiinnostunut tutustumaan.

Se, että Suomessa tankataan amerikoista tuotua maissi/sokeriruoko-etanolia bensan seassa, ei olekaan kovin ympäristöllisesti kestävää. Ns. toisen sukupolven lignoselluloosateknologiat ovat vielä kehitysvaiheessa, valitettavasti. Nesteen NexBtL-teknologiassa käytetään jo noin puolet muita kasvisöljypohjaisia raaka-aineita kuin ruuan tuotannon palmuöljyä.

Hannu Tanskanen

Itseasiassa olin Kemira Espoon tutkimuskeskuksen kahdeksana vuotenani kaksi vuotta selluloosan happohydrolyysin tutkimusryhmässä ja tein sinä merkittävän keksinnönkin. Hydrolyysissa saadut käymiskelpoiset oligosakkaridit käytettiin alkoholiksi. 1970-luvun öljykriisin ohimentyä projekti haudattiin ja minä lähdin myynti-insinööriksi ja tuotepäälliköksi Kaukomarkkinoihin.

Pekka Iiskonmaki

Kun talous käy hieman kuumana niin sitä vilvoittaa Huuhaa aatteet.

Paras jäähdyttäjä on Suomessa ollut Satu Hassi.

Hannu Tanskanen

Juu, Silja Europa myytiin juuri asuntolaivaksi Ausseihin, kun toiminta Itämerellä/Suomenlahdella tulee kannattamattomaksi rikkidirektiivin myötä, Hassi voi lisätä tuon saavutustensa pitkään luetteloon.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tanskasen tuubatuutti suoltaa taas perättömiä.

Bioetanolin raaka-aineeksi käyvät elintarviketeollisuuden sivuvirrat. Biodieselin raaka-aineeksi puunjalostusteollisuuden sivuvirrat. Biopolttoaineet tulevat olemaan liikenteelle tärkeä energian lähde vaikka sähköautojen määrä lähteekin kovaan kasvuun.

Aurinkopanelien asennus on globaalisti räjähdysmäisessä kasvussa ja energian hinnat alkavat olla kilpailukykyisiä myös sähköverkon kuluttajahintojen kanssa. Uuden sähköliittymän osalta aurinkosähkö on harkinnan arvoinen vaihtoehto. Toki investoinnin takaisinmaksuajat ovat vielä pitkiä. Itsekin asennan vielä loppukesästä pari panelia.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kovin vaatimattomilta aurinkoenergian luvut näyttävät BP:n energiakatsauksen valossa, vaikka grafiikalla voi tietysti valikoivasti yrittää siivittää kasvulukuja. Suosittelen vilkaisemaan ainakin linkin loppuosan kuvia. Matka on aurinkovoiman edistäjillä piiiiitkä.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2014/07/muutam...

Hannu Tanskanen

No, voihan noin sanoa, jos haluaa loukata, mutta sen todistaminen on toinen asia. Minä uskon, että viheruskon epäily on raivostuttavaa, pahoitteluni, mutta kuten otsikossani sanon, seuraan mieluummin niitä, jotka etsivät totuutta, en niitä, jotka sen väittävät löytäneensä.

Totta, noista sivuvirroista bioetanolin teossa on jotain järkeäkin, jos se saadaan myös taloudellisesti kannattavaksi ja ainahan on hyvä olla joku "back-up" kriisiaikojen varalle. Sitä varten mekin silloin 1970-80 -luvulla Kemirassa tuota tutkimustamme tehtiin. Olisikohan aika rahastaa keksintönsä, se toimi oleellisesti paremmin kuin Battellelta ostettu systeemi?

Aurinkopaneeli/tuulimylly voi olla ihan kiva ratkaisu vaikkapa verkon ulkopuolella olevalle kesämökille televisiota ja tietokonetta varten, ehkä pieni lamppukin? Silloin ei hinta ratkaise, vaan se on kivaa ja kehittävää askartelua, suosittelen lämpimästi. Vasta lahjoitin Shanghaista tuomani 17V 50 W:n aurinkopaneelin vävypojalle, joka asentaa sen aikaisempien lisäksi purjeveneeseensä.

Mutta minkäänasteisena valtakunnallisena sähkön tuottajana - give me a break - käväiskää joku fysiikan ja energiatalouden peruskurssi ensin ja haaveilkaa vasta sitten. Ihan loukkaamatta, mutta ilman teknis-tieteellistä peruskoulutusta kusetetaan raskaasti. Eikös se muuan tunnettu laulajakin pistänyt tuuleen menemään omat ja vanhempien rahatkin?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tossavaisen klooni. Solvaa joka blogissa. Jakaa disinformaatiota. Vetää herneen nenään kun joku oikoo asiavirheitä.

Hannu Tanskanen

Alat hermostua?

Asiallinen kommentti puree paremmin, Börje hyvä :-)

Edelleen tästä mainitsemastasi Tossavaisesta; kysyin vaimolta ja sanoi että herra Tossavainen on Peppi Pitkätuss...ups, Pitkätossun hahmo, hänkään ei muistanut oliko se hevonen vai apina?

Hannu Tanskanen

Alat hermostua?

Asiallinen kommentti puree paremmin, Börje hyvä :-)

Edelleen tästä mainitsemastasi Tossavaisesta; kysyin vaimolta ja sanoi että herra Tossavainen on Peppi Pitkätuss...ups, Pitkätossun hahmo, hänkään ei muistanut oliko se hevonen vai apina?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

"Mutta minkäänasteisena valtakunnallisena sähkön tuottajana - give me a break - käväiskää joku fysiikan ja energiatalouden peruskurssi ensin ja haaveilkaa vasta sitten. Ihan loukkaamatta, mutta ilman teknis-tieteellistä peruskoulutusta kusetetaan raskaasti"

Itsekin olen vaatimattomalla tavalla ottanut osaa tähän tuuli/aurinkoenergia-keskusteluun, jossa useimmat keskustelijat tuovat esiin kantansa sillä varmuudella, jonka lähes täydellinen asiantuntemattomuus vain voi antaa.

http://www.hs.fi/mielipide/a1388748339086

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Hannu Tanskanen

No, softa tuplaa taas ...

Ja Ilkka tykkää Börjen kommentista, totta, kritisoin tuulimyllyjäkin. Pahoillani pojat jos vaarannan sijoituksenne, mutta totuus on mielestäni rahaa tärkeämpi ...

Toimituksen poiminnat