hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Tuulivoimalat tulessa useammin kuin uskalletaan kertoa

  • Kuva: Telegraph-UK
    Kuva: Telegraph-UK

 

Tuulivoimalat palavat pajon useammin kuin kerrotaan, ehkä joka kymmenes raportoidaan:

 

http://s29.postimg.org/w6rixoc7b/image.jpg

 

http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/10971762/Wind-turbine-...

 

Tuulimyllyn palo kerran alkuun päästyään on lähes mahdoton sammuttaa, sammutuskalusto ei ylety yli satametrisiin torneihin ja tuuli vauhdittaa paloa. Palo voi alkaa salamaniskusta, johdotuksesta tai huonosta huollosta johtuen. Arvioidaan noin sadankahdenkymmenen tuulivoimalan palavan vuosittain.

Palo aiheuttaa suuren vaaran lähiseudun asukkaille. Kun tähän lisätään tuulimyllyjen aiheuttama meluhaitta, häiriöt lennonjohdon ja puolustuksen tutkille, jalolintujen tappaminen jne. on kysymyksessä aivan ilmeisesti eniten ympäristöhaittoja aiheuttava energiantuottomuoto, jos sitä nettoenergiaa edes tulee.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Hannu Tanskanen

Talvellahan kun lämpötila meni nollan alapuolelle, Britannian tuulivoimaloita jouduttiin lämmittämään ja pyörittämään jäätymisen ehkäisemiseksi ulkopuolisella sähköllä. Skeptikot epälivät, että niitä pyöritettiin sen illuusion luomiseksi, että ne tuottivat sähköä.

Hannu Tanskanen

Kanadassa on harvinainen jalolintu, Kanadan kohdorikotka kuollut lähes sukupuuttoon tuulivoimaloiden giljotiineissa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Mitenkähän käytännössä tuo raportoimatta jättäminen toteutetaan? Nuo monsterit kun näkyvät sisämaassakin noin 10 km säteelle joten hankala niitä on huomaamatta käryyttää.
Esimerkiksi tänne asennetut härvelit ovat korkeudeltaan kuin Näsinneula ja Stadionintorni päällekkäin.

Hannu Tanskanen

Ehkä niissä tapauksissa kun palo ei leviä ulkopuolelle tai sillä ole "todistajia"? Näin kuitenkin lehti arvioi.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Kalifornian kondorikotkien lähes kadonnut kanta elpyy hitaasti
Ruutu • tiistai 12. maaliskuuta 2013 klo 10.20.28:

Kalifornian kondorikotkat katosivat lähes kokonaan viime vuosituhannen alussa, mutta kantaa on sittemmin onnistuttu elvyttämään. Kahdeksankymmentäluvulla, kun kalifornian kondorikotkia oli jäljellä enää 22 yksilöä, San Diegon eläintarhassa aloitettiin elvytysohjelma.
=

Kaksisiipinen Condor mylly tulossa?
CONDOR WIND ENERGY LTD
http://www.condorwind.com/

El Condor Pasa (If I Could) LYRICS
Simon & Garfunkel
http://rock.genius.com/Simon-and-garfunkel-el-cond...

Hannu Tanskanen

Niin, kaksisiipinen kai tappaa vain 2/3 kolmisiipiseen verrattuna, siitä nimi?

;-)

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

"The European Commission tell us they can´t do anything about it. We are of the opinion that they can, but won´t. So let the public be judge : here is the presentation of our evidence about how wind farms will cause the extinction of the eagles, notably in Scotland. We give examples of where the current EU legislation is being violated, and put forward some recommendations for saving the species.

We have petitioned Brussels before on this matter, but our latest complaint below incorporates new evidence and novel ideas." http://www.iberica2000.org/Es/Articulo.asp?Id=4242

Suomessakin on henkilöitä, jotka ovat koko ikänsä, 40 vuotta tai sinne päin, tehneet työtä merikotkan, maakotkan tai kalasääsken suojelemisen eteen. Eivät varmasti ymmärrä tätä tuulivoimaloista aiheutuvaa uutta vaaraa lintukannan elpymiselle. Pesitty kotkan- tai kalasääskenpesä voidaan jättää suunnittelussa tuulivoima-alueen sisälle. Porissa varmuuden vuoksi kaadettiin merikotkan pesäpuu pois tuulivoimakaavan tieltä. http://www.ts.fi/teemat/luonto/458179/Haulit+uhkaa...
"Yksi uusimmista merikotkan uhkatekijöistä on tuulivoimarakentaminen, jonka pelätään saavan linnut törmäämään vinhaa vauhtia pyöriviin lapoihin.

– Merikotka hakee saalista aina alapuoleltaan, joten se myös katselee pääosin alaspäin. Siksi se ei näe lapoja, Nuuja perustelee.

Varsinais-Suomessa on käynnissä isoja tuulivoimapuistosuunnitelmia juuri sellaisille alueille, joissa merikotkat pesivät.

Virallisesti suositellaankin, ettei tuulivoimalaa saisi rakentaa kahden kilometrin säteelle kotkan pesäpuusta, jotta emolla ja poikasilla olisi edes vähän suojaisampia lentoreittejä kotinsa edessä."

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Tuulivoimalapalot voivat aiheuttaa mestsäpaloja ja tuhoavat mahdollisesti ympäröivää ympäristöä laajalti. Tällaisestakaan ilmeisestä vaarasta ei ole viitsitty tiedottaa, vaikka asia on ollut tiedossa. Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) suodattaa kaiken tiedon sisäänsä, ja kun ei ole tutkivaa journalismia Suomessa tällä alueella niin... Esim. Porin Peittoonkorven alueella on läjitettynä kaikenlaisista teollisuuden myrkyllisistä tuhkista muihin ongelmajätteisiin, joiden syttyminen ja leviäminen ilmakehään ja ympäristöön saattaa aiheuttaa vaaratilanteen lähialueen asukkaille ja vesistöille.

http://www.cfpa-e.eu/wp-content/uploads/files/guid...
"Turbine fires have been known to start forest fires, according to the Confederation of Fire Protection Associations in Europe, which in September 2012 released a document of best practices and guidelines of how to handle fires at wind farms. A search for a similar document among the codes and standards issued by the U.S. National Fire Protection Association comes up with zero results.

The European document warns that these type of forest fires can be difficult to extinguish. "Very often long distance between the wind energy plant and the fire station, and the strong wind prevailing in these places, are both factors that can promote the quick spreading of forest fires," the document reads."

Hannu Tanskanen

Eli tuulimyllyjen syntilista vain kasvaa ...

Ydinvoima alkaa niiden rinnalla vaikuttaa todella ympäristöystävälliseltä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Suomessakin tuulivoimalobbarit jo puhuvat nimby -ilmiöstä, tässä vähän toisenlaista merkitystä ilmiölle? ;)

"When you hear that wind opposition is all about NIMBYs, think about the above points, and then reflect on what NIMBY really means: The Next Idiot Might Be You."

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onko ne todellakin noin vaarallisia??

Olavi Mansikka

Olis kiva joku tilasto nähdä. Nimenomaan syyt. sähkäpalon yleisin aiheittaja kun on joko ylikuormitus tai huono liitos. Tosta uutisesta en tialstoa löytänyt. ja edelleenkään en kannata vihreitä vaikka niin joku väittänyt. sähköstä kun jotain tiedänkin

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

En minäkään kannata vihreitä, mutta puhdasta ja uusiutuvia energiamuotoja kylläkin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Seppo Leskinen.

Mistä ajattelit tulevan puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, ilmeisesti kaikki on utopiaa ( haavemaata ).

Kävin taas kerran Hailuodossa. Oulunsalon puolella lauttaa odotellessani, ihmettelin mikseivät tuulimyllyt pyöri ja jauha sähköä valtakunnanverkkoon.

Tuulta oli aivan riittävästi noin 10 m/s, yleensä siellä pyörii ainakin yksi tuulimylly. Kiinnostuin asiasta ja kyselin Hailuotolaisilta, milloin tuulimyllyt yleensä pyörivät.

Vastaus oli ettei juuri koskaan, epäilivät että eivät taida tuulimyllyt olla enään kunnossa.

Aikaisemmin siellä oli 6 kpl tuulimyllyjä, nyt enään 5 kpl, milloin mahtaa loputkin lähteä.

Viimeisen tiedon mukaan Oulunsalosta kaksi tuulimyllyä lähtee pois tälle syksylle 2014, missä tuuli energia.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Siitä vaan puhdasta energiaa tuottamaan jos se kerran on kannattavaa, mutta ei minun rahoillani rahoiteta ulkomaalaisia yhtiöitä.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #17

Juurikin sinun rahojasi menee ulkomaisiin veroparatiiseihin kiihtyvällä vauhdilla, jos veroja ja sähkölaskuja maksat.

Hallitus on sitoutunut jo moninkertaistamaan nykyisen tuulivoimakapasiteetin eikä asialle enää mitään voi. Eivät sentään (vielä) suostuneet läheskään tuulivoimayhdistyksen tavoitteisiin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #19

Minkä ihminen on säätänyt, sen ihminen voi myös muuttaa. Jos kerran kaikkia muitakin määrärahoja ym. voidaan muutella, niin miksi ei sitten tuulimyllytukiaisia ? Toinen vaihtoehto on laittaa tuulimyllyfirmoille tukea vastaava windfall -vero, jolla niitä verotetaan ansiottoman voiton saannista. Tämä lienee täysin mahdollista, ilman että rikotaan mitään "sitoumuksia", jos nyt sellaisia ylipäätänsä on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai tuulivoimaloista kovin paljon tilastoja ole. Niitä on pystytetty pelottavalla vaudilla.
Ensin hutkitaan, sitten vasta tutkitaan.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Miten nuo tuulivoimalat on vakuutettu, jos niillä on hyvä palovakuutus toiminnan keskeytyksen vuoksi ja voimala alkaa lähestyä teknisesti loppuaan, niin antaa laakerien kuumentua huollon puutteessa ja otetaan lopuksi vakuutusrahat vielä talteen.
Vanhan slogan on: tuulivoimabisnes on hyvää bisnestä valtion voitto takuulla, mutta ei se silti tulipaloa voita.

Tapani Lahnakoski

Vielä tarkennus. Nykyinen pääministeri sanoi: "Esimerkiksi tuettavalle tuulivoimallehan on 2500 MW kapasiteettikatto, jonka jälkeen uusia hankkeita ei enää oteta tuen piiriin."

Tuo on jo hirveä määrä häkkyröitä Suomen luontoon ruostumaan ja palamaan, mitä ennen silpovat hirveän määrän lintuja. Eikös Gotlannista ollut ainakin arvailuja, että myllyjen humahtelu olisi ajanut eläimiä maalta hukkumaan mereen.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Seppo Leskinen.

Mitä merkitystä sitten tuulivoimalla on käytännössä puhtaan energian kannalta?

Suomen tuulivoimaloiden säätövoima on toistaiseksi vesivoima eli vihreätä sähköä molemmat. Jatkossa joudutaan rakentamaan lisää säätövoimaa, joka on kaasuturbiinikäyttöistä hiilivoimaa.

Tuulivoiman rakentaminen pienentää jonkin verran Norjasta ja Ruotsista ostettua vesivoimalla tuotettua tuontisähköä eli jälleen vihreä sähkö korvaa vihreän sähkön. Erona on vain se, että tuulivoima maksaa 105,3 €/MWh ja norjalainen tuontisähkö juuri nyt 35 €/MWh.

Missä vaiheessa tässä yhtälössä tapahtuu jotain puhtaan energian edistämistä? Raha kyllä vaihtaa omistajaa, mutta CO2 taseissa ei tapahdu mitään.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tuuliwatti Oy:n tehot tänään klo 08:04.

Asennettu teho noin 140 MW.

Tuotanto 0,73 MW eli tuotanto on 0 %.

20.7.2014 08:04
Pori 0 MW
Simo 6/6 -0.161 MW 2.1 m/s
Olhava 11/11 -0.286 MW 2.6 m/s
Tervola 10/10 -0.312 MW 1.3 m/s
Leipio 4/4 -0.097 MW 3.0 m/s
Peittoo 11/12 1.584 MW 4.0 m/s
Kitkiaisvaara 0 MW

Huomattavaa on, että Simon, Olhavan, Tervolan ja Leopion tuulivoimalat tuottavat negatiivista energiaa. Niitä siis pyöritetään ulkopuolelta tuodulla energialla, jotta akselit eivät vääntyilisi.

Ihmiset luulevat, Seppo mukaan lukien, että myllyt pyörivät tuulella kuin tuulella, mutta niitä pyöritetään ulkoa tuodulla sähköllä, joka voi olla esimerkiksi Helsingin Hanasaaren hiilivoimalalla tuotettua sähköä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuulivoimala nappaa parhaimmillaan luokkaa 40% pyyhkäisypinta-alan energiasta. Aletaan lähestyä tilannetta, että tuulivoimalan yhteyteen kannattaa rakentaa puhallin: ostosähköllä pyöritetään puhallinta ja ilmavirralla tuulivoimalaa. Yhtiö A omistaa puhaltimen ja Yhtiö B tuulivoimalan. Jos voimalan akselia pyörittää suoraan, rahaa ei heru.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tässä Sepolle vielä lisää tietoa kotiseudun tuulimyllyistä.

OULUN VHREÄSAAREN VOIMALOISTA PUOLET SEISOO.

https://docs.google.com/file/d/0B60Rhlem8MGJVXdSdD...

OULUN RIUTUKARIN RIKKOONTUNEITA VOIMALOITA EI KANNATA KORJATA

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/riutunkarin-rikk...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tässä arvostetun saksalaisenSpiegel-lehden artikkeli tuulivoiman vaikutuksesta CO2 päästöihin.

http://www.spiegel.de/international/business/clima...

Der Speigel:

"Climate Change Paradox: Wind Turbines in Europe Do Nothing for Emissions-Reduction Goals.

Despite Europe's boom in solar and wind energy, CO2 emissions haven't been reduced by even a single gram. Now, even the Green Party is taking a new look at the issue -- as shown in e-mails obtained by SPIEGEL ONLINE."

Eli tuulivoimarakentaminen ei ole vähentänyt CO2 päästöjä yhtään ainoata grammaa. Jopa vihreät ovat kiinnittäneet huomion tähän faktaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://nl.newsbank.com/nl-search/we/Archives?p_pro...

Shock News : The UN says we only have until the year 2000 to solve global warming.

YK:n mukaan 30 kesäkuuta 1989 lukien olisi vain kymmenen vuotta aikaa ratkaista maapallon lämpeneminen. Kun ennusteesta on nyt kuitenkin jo 25 vuotta mennyt, eikä mitään vakavampaa ole vielä tapahtunut, kuuluukin nyt kysyä, että mikä muutti tai pysäytti ilmastonmuutoksen, pikku jääkausi, energia onkin karannut merten syvyyksiin, on niitä muitakin selityksiä...

Olisiko tietokone-ennusteissa ollut vikaa, perusolettamuksissa tai ei ole huomioitu riittävästi luonnollista ilmastonmuutosta vaan on keskitytty ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen pelkästään ja ajauduttu vääriin ennusteisiin. En tiedä. Kasvihuoneilmiöstä ei aiheutunut ennustettua tuhoa vielä. Eivät tiedä muutkaan! http://depausa.org/news/current-regulatory-process... "President Barack Obama’s Environmental Protection Agency (EPA) says it cannot produce the study that ignited the “global warming” theory years ago so that members of Congress can examine its validity."

Näihin teorioihin vedoten on nyt sitten kuitenkin vaadittu vähäpäästöistä ja uusiutuvaa energiaa. CO2 vapaata energiaa ovat ydinvoima, tuulivoima, aurinkokennot, aaltoenergia, vuorovesienergia...

Tuulivoimalan valmistus, pystytys, ylläpito ja purkaminen vaatii fossiilista energiaa. Kun huomioidaan metsän raivaaminen teiden, linjojen ja pystytyspaikan osalta, CO2 -tase ei tasapainotu vielä tuulivoimalan ensimmäisinä käyttövuosina. Joten tuulivoiman perustelu ilmastonmuutoksella ontuu. Joidenkin kuntien ihannoima hiilineutraalinen tulevaisuus ei toteudu tuulivoimalla? Joku raja pitäisi propagandallekin asettaa!

Amerikka on jo vapautumassa uusiutuvien ikeestä. "Its a two way street. The "Shale Boom" at home and the over reliance on expensive alternative energy abroad both contribute to the declining European industrial sector."
http://www.bloomberg.com/news/2014-07-17/europe-ri...
Europe Risks Losing 30 Million Jobs to U.S. Shale Boom

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Olen myös omalta osaltani havainnut parissa tilaisuudessa, että vihreiden puheenvuorot näyttävät nykyjään sujuvasti ohittavan tuulimyllyt ja siirtävät keskustelun sujuvasti biokaasun käyttöön.

Oheisista Suomi Areenan viedoiduista pätkistä voi seurata tuulivoimakeskustelua. Siinä tulee em. vihreiden nykyinen trendi hyvin esiin. Keskutelijoina ovat kansanedustaja Matti Putkonen (ps), varapuheenjohtaja Miia Wallén Tuulivoimayhdistys sekä hankekehityspäällikkö Suomen Hyötytuuli Oy ja varapuheenjohtaja Anne Bland (vih).
Linkki 1: http://www.katsomo.fi/?progId=368307
Linkki 2: http://www.katsomo.fi/?progId=368308
Linkki 3: http://www.katsomo.fi/?progId=368309
Linkki 4: http://www.katsomo.fi/?progId=368310

No nythän sitten vihreät voisivatkin ryhtyä omalta osaltaan korjaamaan tätä tuulimyllytukiaisten aihuttamaa vääristymää.

ps.
Kannattaa tutustua Suomi Areenan vieoituihin keskusteluihin. Niissä on paljon mielenkiintoista asiaa ja näkökulmia.

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Niin niin...mutta tavallinen sukankuluttaja maksaa aina itsensä
kipeeksi energiasta oli se tuotettu vaikka pieremällä...

MIKSI ???

Hannu Tanskanen

Näinhän se on näiden uskomusenergioitten kanssa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos tuulivoima olisi huuhaata, niin ei niitä tuettaisi eikä rakennettaisi. Senhän sanoo järkikin....Iissäkin tuotetaan kohta puolin tuulisähköä enemmän kuin vesivoimalla....

Olavi Mansikka

kyllähän sitä tuotetaan mutta millä hinnalla? se on ihan toinen juttu. Ja kun tarkemmin alkaa katsomaan käsittääkseni tuotanto nojaa siihen että koko ajan olisi täydellä teholla. Näin ei kuitenkaan ole. Nimenomaan silloin kun sähköa tarvitaa eli 24.12 kello 18 on Suomessa sähkökulutus suurimmillaan. saunat lähtevät silloin päälle. viime vuonna ei tällöin tullut yhtään sähköä.

Hannun esille nostama paloongelma on hyvinkin uskottava. Huonosti tehty liitos, ylijännite tai jäätymisestä johtuva kaapelin lämpeneminen voivat johtaa tulipaloihin. yksi tommoinen tulee kuivana kesäpäivänä on aika mielenkiinnotoinen sammutettava. tarkkemin kun en tekniikkaa tunne niin hiukan pistää mietityttämään.

Mä kyllä kannata tuulisähköä pienessä muodossa. esim tilojen yhteyteen kuten myllyt entisaikaan. ei vaan peruskuorman tuottamiseen sovellu. ei ainakaan mun pussi siihen riitä.

Jukka Mäkinen

"Jos tuulivoima olisi huuhaata, niin ei niitä tuettaisi eikä rakennettaisi. Senhän sanoo järkikin."

Onhan noita kirkkojakin rakennettu ja tuettu.
Samanlaisia taikauskon toteemipaaluja ne on tuulivoimalatkin.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

http://purslane.wordpress.com/2014/07/18/35-reason... Tässä koulutetaan tuulivoimalobbareita vastaamaan mahdollisiin kysymyksiin joilla yritetään kyseenalaistaa tuulivoimaa.

No eihän näillä teollisuusluokan tuulivoimaloilla voida järkevästi tuottaa energiaa. Ja pienemmillä yksityisillä tuulivoimaloilla takaisinmaksuaika venyy nykyisten laskelmien ja hintojen mukaan muutamaan vuosisataan, mikäli yhteiskunta ei tue niitä millään lailla?

No miksi yhteiskunta tukee näitä teollisuusluokan tuulivoimaloita sitten, kuului kysymys! Perussuomalaisten Kai Turunen antoi kysyttäessä Porissa vastauksen, kts. kommentti, http://janne1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/172284-eepp...

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Keskeinen tekijä sähköverkon hallinnassa on kysyntä ja tarjonta minuutti minuutilta ympäri vuoden. Sähkön toimittajien epävarma pätkätuotanto sähköverkkoon johtaa sähkökatkoksiin. Tässä yhteydessä on tärkeää erottaa toisistaan ​​toimitusvarmuus ja ajoittaiset muodot sähköntuotannossa. Toimitusvarmoja generaattoreita voidaan käyttää vastaamaan kysyntään, kun se syntyy. Ydin-, hiili-ja kaasuvoimalat tarjoavat kaikki toimitusvarmaa tuotantoa, samoin kuin vesivoimalat jos on varastoaltaat. Sitä vastoin useimmat uusiutuvat sähköntuotannot ovat ajoittaista eikä toimitusvarmuutta ole koska ne tuottavat sähköä vain silloin, kun tuulee tai aurinko paistaa eikä silloin, kun on kysyntää sähköstä. Koska on tosiasia, että sähkön kysyntä vaihtelee päivittäin ja vuodenajoista johtuen, yksi megawattitunti tuotettuna klo 9. joulukuun aamuna ei yksinkertaisesti ole sama tuote kuin yksi megawattitunti joka syntyy klo 02 kesäkuun puolivälissä.
Tuuli-ja aurinkovoima ovat siis itse asiassa vakava energiantuotannon turvallisuusriski, koska ne ovat ajoittaisia ​​ja siten epäluotettavia.
Kyky tuottaa ajoittaista uusiutuvaa energiaa verkkoon saa yhä vaarallisempia mittakaavoja. Ajoittaisen sähköntuotannon tuottaminen verkkoon saa aikaan sähköjärjestelmän kaatumisen riskin. Nykyisen ja edellisen hallituksen poliittinen päätös edistää tuulipuistojen rakentamista tariffilla on virhe. Ongelmana on mahdollisuus horjuttaa sähköverkkoa, se voi olla myös tulipalojen syynä.
Energiapolitiikka jossa syöttötariffi edistää tuulivoiman rakentamisia on "perusteellisesti virheellinen". Sähköntuotannon epävakaus on vakava riski, joten ajoittaisen tuulivoiman tuottaminen verkkoon on "järjetöntä" , valtion tuki tariffi tuulisähköstä joka on itsessään kannattamatonta ja ajoittaista sähköntuotannossa ei voi jatkua ilman vakavaa vaaraa sähköverkon kaatumisesta, joka voi vain viivästyä. Hidastuksena kehitykselle on kestämättömät kustannukset.

Markkinatalous edustaa kansanvallan syvintä olemusta. Kannattamattomuus puolestaan tarkoittaa ettei yhteiskunnan enemmistö halua tuhlata varallisuutta sellaiseen, vaan suosii jotain muuta.
Poliittisella päätöksellä voidaan toteuttaa energiapolitiikkaa jossa markkinatoimijat eivät kärsi tappioita. Tähän on Suomessa suunniteltu "nerokas tariffi" sillä hallitus pakottaa kaikki yritykset ja kotitaloudet noudattamaan määrättyä politiikkaa. Siten hallituksen kömmähdys kantaa paljon raskaampaa hintalappua kuin yrityksen virhe,
Tuuli on halpaa, tuulivoiman käyttöönotto on liian kallista ja ongelmallista. Tämä on poliittisten päättäjien ymmärrettävä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Monilla on käsitys, että tuulivoima on kuin sieni, nousee itsekseen maasta. Tosiasiassa tuulivoimalan rakentamiseen tarvitaan, mm. terästä, kuparia, öljyä, soraa, sementtiä ja ennenkaikkea paljon, todella paljon energiaa.

Hannu Tanskanen

Tuulivoimaloiden kuten sähköautojenkin magneetteihin tarvitaan tonnikaupalla eräitä harvinaisia maametalleja, joiden pääasiallinen toimittaja on Kiina, joka on alkanut jo rajoittaa vientiä oman teollisuuden tarvitessa niitä kasvavassa määrin. Ja hieman aiheesta sivuun mennen, sähköautojen Li-ioniakkujen litiumin tärkein toimittaja on vasemmistolaisen sotilasjuntan hallitsema Bolivia.

Hannu Tanskanen

Britanniassa on mediassa tapahtunut selkeä jako valtalehtien uutisoinnissa. Daily Mail uutisoi erittäin kriittisesti ilmastonmuutoksesta ja tuulivoimasta yms. Daily Telegraph noin 50:50 molempia mielipiteitä ja vasemmistolainen The Guardian on täysin alarmistien puolella.

Toimituksen poiminnat