hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Jääkausi?

  • Jääkausi?

 

Kylmää on:

 

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/juhannusyllatys-lappiin-maa-...

 

Täällä etelässä sentään iltapimeällä kokkoa katsellessa 11-12 astetta C.

 

Olemmeko lämpenemisen sijaan menossa kohden uutta "pientä jääkautta"? Mittaukset kertovat jäähtymisestä, ei lämpenemisestä globaalisti. Auringontutkijoiden mukaan menossa oleva auringonpilkkusykli on heikoin pitkiin aikoihin.

Vastaavaa tapahtui  "pienen jääkauden", nk. "Maunderin minimin" (nimi tulee samannimisestä tutkijasta) aikana, silloinkin auringonpilkkuja eli sen aktiivisuudesta kertovia merkkejä oli vähän. Itämeri jäätyi ja Thamesilla luisteltiin. Ajanjakso oli taantumisen aikaa, "pimeää keskiaikaa". Vastaavasti lämmin kausi oli renesanssi, tieteet ja taiteet kukoistivat ja sairauden vähenivät.

Varaudummeko aivan väärin, lämpenemiseen, kun pitäisi varautua paljon vaarallisempaan jäähtymiseen?  Eräät tutkijat  jopa olettavat ihmisen toiminnallaan ja hiilidioksidillaan lykänneen uutta jääkautta, jolloin mm. Eurooppa oli Pohjois-Saksaa myöten kilometrejä paksun jäävaipan alla.

Tässä hieman uutta mittausfaktaa:

 

http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/wp/2014/06/20/g...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Aslak Koivuila

Jos noin käy, ne ilmastopakolaiset on koko pohjois€urooppa.
Jotain CO2ta tehokkaampaa lämmikettä pitäis keksiä!
Oliskohan niistä metaanihydrideistä mihinkään!?

Hannu Tanskanen

Niin, metaaniklatraatit ovat valtava metaanivarasto syvällä merissä, mutta edes teoriassa metaanin vapautuminen niistä vaatisi todella huomattavaa meriveden lämpenemistä, paikallisesti kenties vulkaanista vedenalaista toimintaa. Aivan alkuun voitaisiin lopettaa hiilen kriminalisointi ja palata järkevään energiapolitiikkaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Entä yhteisen ystävämme Siperian lämpenevän ikiroudan turvepehkujen alta nouseva metaani?

Toisaalta muuan venäläinen astrofyysikko povasi kylmemmän kauden, ns. pikkujääkauden piakkoin alkavan. Se ei perustu ihmisen ponnisteluihin, vaan auringon sykleihin.

Olavi Mansikka

ihan normaalia säänvaihtelua. vuonna 1982 muistaakseni oli ihan samanlainen sää. sitä ennen mummo muisteli 50 tai 60 luvulla tuli lunta jussina... veikkaan että seuraava kylmä jussi kun lunta ja räntää tulee on vuonna 2040

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Ilmasto muuttuu, minä en." Vai mitä, Hannu?

Hannu Tanskanen

En pidä häpeänä sitä, että olen pysynyt kannassani pian vuosikymmenen ja kumuloituvat tosiasiat vahvistavat kantaani, "maailman suurin huijaus" tämä "ilmastonmuutos".

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

ILMASTON KYLMENEMISET JA LÄMPENEMISET LUONNOLLISTA VAIHTELUA

Pohjois-Afrikassa (erityisesti Saharassa) on tapahtunut lukuisia ilmaston muutoksia tuhansien vuosien kuluessa, kuivat kaudet ja sadekaudet ovat vaihdelleet ja väestöt ovat joutuneet vaihtamaan asuinalueitaan. Näitä (usein äkillisiä) vaihteluita on kutsutta ”Afrikan pumpun” aikaansaannokseksi.

Keskiajan lämpökauden katkaisi alueelliset ja äkilliset maanpinnan ja merien kylmenemiset sekä sen seurauksena jäätymiset.

Noin tuhat vuotta sitten lämpötilat laskivat yhtäkkisesti niin, että jopa Niili (Egyptissä) jäätyi noin vuonna 1010 ( toisen kerran historiallisena aikana). Genesaretin järvi, joka on noin 200 m merenpinnan alapuolella, on makeavetisenä lienee jäätynyt nopeasti ”lähes pohjamutia myöten”. Siitä on seurannut luultavasti katastrofi ainakin kaloille.

Arkeologit ovat löytäneet järven pohjasta jopa Stonehengeä suurempia ihmisten tekemiä rakennelmia. Ne ovat tosin rakennettu jo tuhansia vuosia (3000-4000) sitten joko kuivan kauden maalle tai luonnonmullistuksen seurauksena järveen joutuneena.

Myös muualla maapallolla havaittiin (1000-1200) yht`äkkisiä kylmenemisiä, jotka sitten lopulta (välillä lämmeten) johtivat ns. pieneen jääkauteen. Myös viikingit joutuivat luopumaan ”vihreästä saarestaan” Grönlannista kylmenemisen takia.

Sitten noin 1700-luvulta lähtien lämpötilat alkoivat hitaasti kohota kohti nykyistä ”lämpökautta”. Lämpenemistä on siis jatkunut jo noin 300 vuotta ilman äkkinäisiä kylmenemisiä (kuten voimakkaasti vaikuttaneet Niilin ja Genesaretin jäätymiset ja niiden aiheuttamat ”pikku katastrofit”).

PELOTTELIJOIDEN KIRSIKANPOIMINTAA

Keski-Englannin kuukausittaiset keskilämpötilat vuosina 1659-2012.

http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2013/10...

Kuvasta (jonka omistaa UK MetOffice) nähdään selkeästi ”toipuminen” pienestä jääkaudesta (LIA). Lämpötilojen nousu 335 vuoden aikana on ollut 0.87 C astetta eli 0.025 astetta vuosikymmenessä.

Jos lämpötilat nousevat samalla vauhdilla (trendillä), ”katastrofaalinen” 2 asteen lämpönousu saavutettaisiin noin 800 vuoden kuluttua!

On tietysti huomioitava, että luonnolliset tekijät ovat aiheuttaneet tämän lievän nousun (”toipumisen” LIA:ta), joten hiilidioksidi jossain määrin nostaa vauhtia.

Kuitenkin, ”alarmistit” ovat ”poimineet kirsikkansa” viime vuosisadan nousun perusteella, joka on ilmaston syklisen vaihtelun nousuaalto (siniaaltomainen).

Kun vielä otamme huomioon uuden tutkimuksen (Judith Curry-Marcia Wyatt) ”stadion-aallon” ja nykyisen ”hiljaisen” auringon vaikutuksen, on varsin perusteltua olettaa, että lämpötilat pysyvät suvantovaiheessa ehkä 2030-40 saakka hiilidioksidin roolista huolimatta.

Huomaa LIA:n jälkeinen nopea lämpönousu (noin 2,5 astetta), joka on selvästi ”hurjempi” kuin ”alarmistien kirsikasta” poimittu 1900-luvun lopun nousu (mikä tietenkään ei ole pelkästään hiilidioksidin vaikutusta, eihän luonnollinen vaihtelu ja aaltomaisuus mitään ”lomaa” pidä!).

Alarmistit haluavat, että tarkastellaan ilmastonmuutosta riittävän pitkällä aikavälillä. Jep, tässä heille on eräs esimerkki riittävän pitkästä ajasta: yli 300 vuotta ja lämpönousu 0.025 astetta vuosikymmenessä!

Ilmasto on lämmennyt jo noin 300 vuotta.

“They Don’t Tell You: The Current Global Warming Trend is Over 300 Years Old”

http://joannenova.com.au/2010/10/is-the-western-cl...

Noin 300 vuoden lämpenemisen syynä on ollut Maunderin minimin jälkeinen auringon aktiivisuuden voimistuminen:

http://www.accuweather.com/en/weather-blogs/climat...

AURINGON VAIKUTUS RATKAISEVA

Maapallon tai ainakin ihmiskunnan tuhoutumisella pelottelevat suomalaiset sekopäät (CAGW-hörhöt) voittavat jo maya-intiaanien (toteutumattomat) maailmanloppu-ennustukset.

Nämä ”ääri-ilmasto-uskovaiset” ovat peloissaan siitä syystä, että auringon alhainen aktiivisuus (syklin 24 vähäinen auringonpilkkujen määrä) ennustelee viilenevää, jopa ns. Maunderin minimin kaltaisia ”pikku jääkauden” kylmiä aikoja. Pakko siis paukuttaa päätään ennen kuin maapallo viilenee!

Nämä samat sekopäät kuvittelevat, että auringon sähkömagneettinen säteily eli TSI (Total Solar Irradiance) on ainoa Auringon ja planeetta Maan välisen vuorovaikutuksen mekanismi. Voi pyhä yksinkertaisuus, miten he kuvittelevat kusettavansa suomalaisia viheruskovaisia (ja muitakin).

Nämä suomalaiset ilmastohörhöt (tai paremmin ilmaistuna ”hiilihörhöt”) keräävät sivustoilleen vain ”konsensustieteilijöiden” TSI-tutkimuksia, joiden mukaan auringon vaikutukset 1900-luvun ilmaston lämpenemiseen ovat vain 0.1 Celsius-astetta.

Kaikki aurinkofyysikoiden ja astrofyysikoiden muita tuloksia (auringonpilkkujen vaikutuksia) ei oteta huomioon, koska ne eivät sovi heidän uskontonsa opinkappaleisiin.

Hannu Tanskanen

Tässä on mielenkiintoista se, että kun on vähän lämpimämpää, se kertoo ilman muuta ilmastonmuutoksesta, mutta kun on kylmää, se on luonnollista vaihtelua. No, tämänhetkinen sää toki varmastikin sitä, mutta tuo trendikäyrä on mielenkiintoinen.

Hannu Tanskanen
Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Yritin korjata: lopun kaoksoipiste pois, mutta en päässyt sivullesi!

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #13
Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #11

Siis minun sivulleni vai linkkini sivulle?

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

AURINGON VAIKUTUS JA ILMASTON VIILENEMINEN?

Suomalaiset ilmastouskovaiset elävät kaukana reaalimaailmasta, tietokone-malli-ajojen (102 models runs, punainen käppyrä) luomassa keinotodellisuudessa. Kauas on heiltä kadonnut todellisuuden taju (alemmat käppyrät eli mitatut lämpötilat).

KUVASSA Amerikan Meteorologisen Yhdistyksen (American Meteorological Society) tekemä selvitys ILMASTON NYKYISESTÄ TILASTA:

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

Australiassa, jota alarmistit pitävät usein maapallon ”kuumenemisen kehtona”, lämpötilat ovat jopa selvästi laskeneet, viitaten tulevaan viilenemiseen (KUVA NASA/GISS):

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

Jo 1930-luvulla Suomessa oli yhtä ”lämmintä” kuin nykyisin (KUVA NASA/GISS):

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

KUVASSA (alla): Britannian ilmatieteen laitoksen (MetOffice, hadcrut4) mukaan globaalit lämpötilat ovat 2000-luvulla olleet jopa lievässä laskusuunnassa (trendisuora). Maapallon lämpötilojen nousun pysähtymisestä huolimatta IPCC:n raportit (AR4 ja AR5) väittävät, että ”ihmisen aiheuttaman maapallon ilmaston lämpenemisen todennäköisyys” on jatkuvasti kohonnut, 90 prosentista 95 prosenttiin! Kuka kertoisi tämän mielikuvituksellisen päättelyn perusteet?

http://files.kotisivukone.com/tapion.ajatukset.net...

VIILENEMINEN?

Venäläinen tutkija Habibullo Abdusamatov ennustaa, että uusi jääkausi on tulossa. Hän on varma, että Maata odottaa poikkeuksellinen kylmä helteen sijaan.

Abdusamatov ennustaa Themsen, Seinen ja Reinin jäätymistä. Tutkijan mukaan 2000-luvun keskellä tilanne on sama kuin vuosina 1645-1715, kun kylmyyden, nälän ja maahanmuuton vuoksi Pohjoismaiden väestö oli huomattavasti vähentynyt.

Abdusamatov on seurannut auringon aktiivisuutta. Auringon aktiivisuus vaihtelee 11- ja 200-vuotisen auringonpilkkujakson mukana.

Abdusamatovin mukaan nyt 200-vuotinen jakso on koittanut, kun Maa saa vähemmän energiaa.

Tällä hetkellä Maa saa maailman merten keräämää lämpöä. Mutta jo vuodesta 2014 asti sää kylmenee huomattavasti ja vuoteen 2055 mennessä kylmyys on pahimmillaan.

Abdusamatovin mukaan ilmastonmuutos teoria ei ole saanut tieteellistä vahvistusta.

OMAT LISÄYKSENI

Alarmistitutkijat eli ne, jotka pelottelevat (”ihmisen aiheuttamalla”) maapallon kiihtyvällä lämpenemisellä (taatakseen tutkimustensa rahoituksen ja pelastaakseen maineensa) , ovat siis ilman kokeellista todistetta: kasvihuoneteorian aiheuttama lämpeneminen perustuu vain ja ainoastaan oletuksiin, kuten vesihöyryn ja pilvien aiheuttamaan ”lisälämpenemisen”, hiilidioksidin vähäisen lämpöenergian pidätyskyvyn vahvistamiseksi, sekä säteilyfysiikan ”pakotteisiin”.

KAIKKI (ILMASTOUSKOVAISTEN VÄITTÄMÄT) OVAT SIIS PELKKIÄ OLETUKSIA.

”Pakotteet” eli maasta takaisin lähteneen ir-säteilyn virittämät CO2-molekyylit eivät lähetä emissiosäteilyä ”ylös ja alas” niin kuin alarmistit väittävät, vaan makroskooppisessa molekyylijoukossa sekundäärisäteily tapahtuu kaikkiin kolmiulotteisen avaruuden suuntiin (lämmittäen siis ympäröivää ilmaa ”tasapuolisesti”), lämmön siirtyessä ainesiirron (konvektion) mekanismilla ilmavirtausten (ja termodynamiikan lakien) pakoittamana, pääsääntöisesti tietysti ilmakehässä ylöspäin eli kohti kylmempää!

Unohduksiin (on alarmisteilta jäänyt) myös täysin termodynamiikan lait (saksankielellä pääsäännöt): maapallo ei eristetty tai suljettu systeemi; energian ja aineenkin siirtyminen ilmakehän eri kerroksien ja avaruuden välillä on sallittu avoimessa systeemissä.

Tämä tarkoittaa sitä, että alarmistien hehkuttama (auringosta tulevan ja planeetta Maasta poistuvan energian) ”tasapaino” järkkyy yksinkertaisesti siten, että maapallo luovuttaa ylimääräisen (auringosta peräisin olevan) lämmön ilmakehän ylimmille kerroksille ja ulkoavaruuteen.

Sitä paitsi, maapallon kovan kuoren alla oleva sula kiviaines eli tulikuuma magma purkautuessaan (tulivuoret ja mannerlaattojen liike toistensa suhteen eli laattateknotiikka) tuo lisää lämpöä meriin, mikä taas lämmittää ilmakehää. Esimerkkejä vaikkapa Islannin kuumat lähteet ja merten alaiset supertulivuoret sekä Yellowstonen (todella pelottava) kansallispuiston joka 600 000 vuoden välein purkautuva supertulivuori. Edellisestä purkautumisesta onkin kulunut suunnilleen tuo mainittu aika.

Lämpöä (ilmakehään) saadaan siis Auringosta ja maan kuoren alta. Kyllä siinä ihmisen toiminta on pikku tekijä!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Maapallo voi luovuttaa lämpöä avaruuteen vain lämpösäteilyn kautta. Mistään merkittävistä määristä ei liene kysymys, en osaa laskea sitä itse. Lämpöhän ei tyhjiöön voi johtua.

Hannu Tanskanen

Aistimamme lämpö on molekyylien liikettä, säteily sellaisenaan ei lämpöä ole, mutta se antaa energiaa molekyyleille liikenopeuden lisäämiseen.

Pekka Iiskonmaki

Suomi osti Saksasta ilmaa ja nyt on ostettu ennestään kylmään maahaan kylmyyttä lisää.

Niistä on maksettu miljardeja ja tuhansia työpaikkoja. Meno on siten hulvatonta.

Olen aina ihmetellyt suomalaisten ajatuksenjuoksua.

Hannu Tanskanen

Katsos vastaus on, että meidän tulee olla esimerkkinä muulle maailmalle, maksoi mitä maksoi.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Juhannuksen alla tiedotettiin, että Suomen Lapissa on maailman puhtain ilma! http://arenan.yle.fi/radio/2308395 Samalla kerrottiin, että kasvihuonekaasujen osuus olisi kohonnut? Mutta kun vesihöyry ja esim. hiilidioksidi eivät ole ilmansaastetta, lämmittävät vain hitusen muuten kylmää ilmakehää, Suomen kannalta pelkkää positiivista kehitystä siis?

Suomessa olisi jo vihdoinkin korkea aika palata analyyttiseen toimintatapaan ja heittää poliittisesti värittynyt ideologinen ilmastohömppä roskikseen ;)

Kyllä sitä hiilidioksidiakin saadaan ilmakehässä vähenemään, mikäli se vain nähtäisiin tarpeelliseksi, esim. USA:ssa on siinä vähentämisessä onnistuttu, kun toiset ovat epäonnistuneet!
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/ta-vara-pa-sk...

Hannu Tanskanen

Niin, USA vähensi päästöjään tekonologian keinoin enemmän kuin Kioto ykköseen sitoutuneet maat, mm. Euroopan Unioni. Direktiivejä täällä kyllä osataan tehtailla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Direktiivejä hyvinkin ja väärää politiikkaa...

"Tyskland vill avveckla kärnkraften och satsa på vindkraft. Till sin förvåning märkte man snart att vindkraften inte alltid ger el. Gas- och kolkraftverk fick en renässans och idag släpper Tyskland ut mer koldioxid än före den gröna satsningen." http://www.smp.se/nyheter/almhult/vindkraften-ar-i...

"Saksa haluaa luopua ydinvoimasta ja investoi tuulivoimaan. Yllätyksekseen huomattiin pian, että tuulivoima ei aina tuota sähköä. Kaasu-ja hiilivoimalat ovat kokeneet renessanssin ja nykyisin Saksa tuottaa enemmän hiilidioksidia ilmakehään kuin ennen vihreää satsausta."

"Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser det som de flesta normalbegåvade förmodligen redan visste, nämligen att vindkraft är den största politiska, teknologiska, ekonomiska och miljömässiga floppen i modern tid.

Nu handlar det inte längre om att denna havererade energisatsning och detta slöseri med skattemiljarder är en gigantisk felsatsning eller inte, utan om prestigen att våga erkänna att man hade fel. Så här går det när okunniga och outbildade politikers vilja får styra..."

"Nauraako vai itkeä, kun olet lukenut sen kuten useimmat normaaliälyiset todennäköisesti jo tiesivät, nimittäin että tuulivoima on suurin poliittinen, tekninen, taloudellinen ja ympäristöä koskeva floppi nykyaikana.

Enää ei ole kysymys siitä, että energiahanke olisi romuttunut ja että onko verovarojen tuhlaus miljardien edestä jättimäinen virheinvestointi vai ei, vaan siitä arvovallasta, ketkä uskaltavat myöntää, että he olivat väärässä. Tällaista tapahtuu, kun tietämättömät ja kouluttamattomat poliitikot saavat käyttää valtaa... "

Hannu Tanskanen

Niin, ydinenergiasta "luopunut" Saksa ostaa ydinenergiaa Ranskasta ja Tsekeistä, avaa 17 uutta hiilivoimalaitosta, erityisen saatuttavaa ruskohiiltä polttavaa ja eteläisten osavaltioiden johtajat rukoilevat Merkeliltä lupia uusien kaasuvoimaloiden rakentamiseen.

Veikkaan että Saksa todellisuudessa tekee saman kuin Ruotsi, hypokratian mallimaa, joka myös "luopui" ydivoimasta ja oli muutama vuosi sitten OECD:n tilastoissa niiden maiden joukossa, jotka olivat eniten lisänneet sähköntuotantoaan ydinvoimalla.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro Vastaus kommenttiin #26

Juu, eivät ole saksalaiset tyhmiä, luultavasti Saksassa ei ole uskottu enää pitkiin aikoihin CO2 päästöjen haitallisuuteen, siksi kiivaasti on hiilivoimaloita yms. rakennettu kun ydinvoimaloita on ajettu alas. Toisaalta tuulivoimarakentaminen on ollut hyvä business ja siksi tästä ilmastonmuutosideologiasta ei ole ollut heti kohta tarvetta irtautua. Lisäksi kansa maksaa tuulivoimalat, kansa saa mitä kansa haluaa, koska ovat hölmöyttään menneet vihervasemmiston kelkkaan näissä asioissa.

"Die Leute sollen davon überzeugt werden, daß jede Handlung durch den Staat reguliert werden muß, um damit angeblich den Planeten zu retten, während wirkliche Umweltkrisen ignoriert werden.“
Der britische Premier Gordon Brown gab unverhohlen zu, die nun zu verfolgende Klimapolitik habe das Ziel, eine „Neue Weltordnung“ zu erzwingen. Ein Begriff, den Präsident Bushs Vater prägte, als er ins Weiße Haus einzog. Und schon wieder fallen wir auf diese Masche rein. Bush junior macht’s ja nicht anders, wenn er mit eindringlichen Worten den „Kampf gegen den Terrorismus“ beschwört.
Wollen wir das wirklich? Oder wollen wir unser Leben, unser Schicksal selbst in die Hand nehmen, frei, selbst bestimmt und in Übereinstimmung mit den Prinzipien des Universums?" http://www.novertis.com/wpress/wp-content/uploads/...
http://www.giss.nasa.gov/research/briefs/hansen_07/
http://www.freerepublic.com/focus/news/3171063/posts
http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/10916...

Leif Norrgård

Suosittelen alla olevaa artikkelia kaikille 'ilmastouskovaisille', niin eiköhän tieteellinen näyttö karista väärät luulot pihalle. Maapallon keskilämpötila on keskimäärin laskenut vuodesta 2001 vuoteen 2013.

http://wattsupwiththat.com/2014/06/20/the-washingt...

Hannu Tanskanen

Aivan, kuten alustuksessanikin linkkasin ;-).

Leif Norrgård

Sorry vaan, en huomannut sitä. Huomaan meidän lukeneen samoja lähteitä :)

Hannu Tanskanen Vastaus kommenttiin #29

Ei mitään, toisto on oppimisen äiti ;-).

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Voin vain muistella lapsuuteni talvia, olipa kylmä.
Nyt kasvattelen viiniköynnöksiä talon seinustalla, pärjäävät jo täälläkin, ennusteiden mukaan kohta Oulun yläpuolellakin voidaan viljella ohraa, maissinviljely eteläisillä kasvuvyöhykkeillämme on jo mahdollista.

Ihmisen vaikutuksesta en osaa sanoa, onko merkittävämpää kuin maapallon sisäisen energian ja auringon energioiden purkautumisten vaihtelun merkitys. Arvaan että vähäisempi.

Hannu Tanskanen

Minäkin muistelen varhaislapsuuden talvien olleen kylmempiä, mutta se voi johtua siitäkin, että silloin asuimme Keski-Suomessa, nyt etelässä ;-).

Toinen syy saatta olla se, että tuolloin heti sodan jälkeen vaatteet olivat huonompia ja siksi kylmäsi, ruokakin vähempikalorista.

Toimituksen poiminnat