hannutanskanen22600 "Seuraa niitä,jotka etsivät totuutta, vältä niitä,jotka väittävät sen löytäneensä" (Vaclav Havel)

Hiilen kriminalisoinnin historia

  • Hiilidioksidilisän dramaattinen vaikutus kasvuun
    Hiilidioksidilisän dramaattinen vaikutus kasvuun

 

Hiilestä ja hiilidioksidista, tärkeimmästä "kasvihuonekaasusta" on tehty syyllinen spekuloituun "ilmaston lämpenemiseen" ja kaiken huippu oli, kun US EPA pari vuotta sitten Sierra Clubin tapaisten vahvojen ympäristöjärjestöjen painostuksesta julisti hiilidioksidin, elämänkierron tärkeimmän kaaasun, "ilmansaasteeksi".

Hiilidioksidin rooli maasta poisheijastuvan infrapunasäteilyn pidättäjänä on kiistelty aihe, useimmiten viitataan "tunnettuun tieteeseen" ja ruotsalaiseen Svante Arrheniukseen.  Arrhenius kuitenkin yli sata vuotta sitten spekuloi sen roolista, tiede on noista päivistä hieman edistynyt. Samainen Arrhenius spekuloi myös panspermiasta, elämän itiöistä joita auringon valopaine ajeli pitkin universumia ja maanpäällisen elämän synnystä näistä. Ilmakehä ei kuitenkaan ole kasvihuone, jossa lähinnä lasi/muovikatto estää lämpöä poiskuljettavan konvektion, vaan pikemminkin lämpöpumppu, joka siirtää veden olomuodon muutoksilla lämpöä päiväntasaajalta navoille.

Kirjoitin e10bensiinin kolumnistina hieman hiilidioksidista:

 

http://www.e10bensiini.com/2011/01/hiilidioksidimorko/

 

On muistettava se tosiasia, että hiilidioksidi on elämän edellytys täällä, jos sen pitoisuus putoaa alle 250 ppm:n, kasvit kuolevat ja kaikki muukin elämä sen mukana. Kambrikaudella, 500 miljoonaa vuotta sitten ilman hiilidioksidipitoisuus oli kaksikymmenkertainen, keskilämpötila kymmenen astetta nykyistä korkeampi, mm. korallit kehittyivät silloin. Jättihyönteisten , metristen sudenkorentojen aikaan ilman happipitoisuus oli noin 30% (nykyisin noin 21%) ja aivan uuden tutkimuksen mukaan ne juuri siksi kasvoivat noin suureksi. Juuri äsken ilman hiilidioksidipitoisuus rikkoi 400 ppmv:n rajan, lämpötila ei ole noussut pian 18 vuoteen. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Hiilihumpan taustalla on helppojen fossiilisten polttoaineiden riittävyys ja siten talouden paheneva kouristelu, vaikka maapallon väestö kasvaa.

Hannu Tanskanen

Onko huolestuttavaa vai helpottavaa, etteivät ilmaston lämpenemisen profeetat kommentoi?

Toimituksen poiminnat